Kloklippning

Kloklippning är något som behöver göras regelbundet. Kan vara lite olika hur ofta, men alltifrån 1 gång/vecka till 1 gång/månad. 

Jag möter många som nämner att de känner sig osäker på hur mycket man kan klippa. Jag hoppas detta inlägg kan ge lite klarhet i hur man klipper klor. 

Lättast är att illustrera med bilder och filmer så kika på bilderna här på sidan. En film finner ni via denna länk: Insta

Lite tips på vägen om Ni hamnat i en ond cirkel eller helt enkelt vill komma igång med en bra rutin kring kloklippning:

* Välj stunder när Du inte är stressad eller har bråttom till något annat.

* Träna korta stunder - kan vara att bara ha klotången i närheten utan att klippa. Massera klor o tassar och belöna Din hund för att den accepterar. En del föredrar att ha det allra bästa godiset att belöna med. Alla sätt är bra tycker jag, utom de dåliga ;)

* Kom ihåg att alla klor måste inte klippas vid ett tillfälle. Klipp en klo och var nöjd med det. Sluta när hunden accepterar situationen och fortfarande håller sig lugn. Viktigt med bra tajming och att man inte pushar för mycket. Sluta helt enkelt när det går bra. 

* Har kloklippning blivit en konfliktsituation kan det vara skönt att lämna in Din hund för kloklippning. Då behöver Du inte känna stress att klorna inte blir klippta. Fortsätt med hemma träningen parallellt och ha tålamod så är jag säker på att det är möjligt att kunna återta kloklippningen på egen hand om man nu inte känner att man hellre lämnar in hunden regelbundet. Jag hjälper er med kloklippning om så önskas,

Många nämner att det är extra svårt att veta eller se hur man ska klippa svarta klor. 

Hundens vänstra fram - klor är klippta medan hundens högra fram - klor är inte klippta. 

För att se hur mycket som är möjligt att klippa på klorna utan att klippa i pulpan. Vänd och håll tassen så att du ser undersidan av klorna. Det är som en urgröpning samt två sidor på klon - detta kan man klippa. Se försök till illustration med röd penna på bilden intill. 

Bild av klippt klo. Här är klon som en helhet och ingen urgröpning eller sidor.